Поиск

Анонсы

 

Церковный календарь

Проповідь на Богоявлення

Віруючі люди сповідують Господа Іісуса Христа Сином Божим, своїм Спасителем. Син Божий прийшов у світ по незбагненній любові Божественній, щоб кожен віруючий у Нього не загинув, але мав життя вічне. Прийшов Син Божий у світ для того, щоб перемогти гріх як зло, яке має згубні наслідки, з яких найтяжчий — смерть. Нині в Йорданських водах Христос бере на Себе гріхи всього людства, від Йордана Він несе цей тягар через всі дні Свого земного служіння.

Нині в Йорданських водах Христос бере на Себе гріхи всього людства, від Йордана Він несе цей тягар через всі дні Свого земного служінняНа цьому шляху Христу належало не тільки пролити Свою Кров, щоб виконати місію Спокутника, але і відчути на Собі ту ж смерть, яку Він повинен був перемогти. Хоча на землі, звичайно, не припинилися і не припиняться вмирання, але на землі вже немає смерті. Вмирання після подвигу спокути і всеперемагаючого Воскресіння Христового — це вже більше не смерть, а успіння, упокоєння, сон до певного часу, до того благодатного моменту, коли Господь не лише душу безсмертну, але й тіло, віддане землі (бо від землі взято), воскресить для нового, вічного буття.

Сьогоднішньому святу Cвята Церква присвячує три найменування: Хрещення, Богоявлення і Просвітлення. Христос, Який був безгрішним, заради гріхів роду людського приймає Хрещення у водах Йорданських, щоб таким чином покласти початок хрещенню кожної людини в ім’я Пресвятої Тройці для відпущення гріхів і з’єднання з Богом.

Сама подія Хрещення пояснює інше найменування свята — Богоявлення: Отець Небесний говорить про Хрещеного, як про Сина Божого, Син Божий хреститься у водах Йорданських, Дух Святий сходить на Хрещаємого у вигляді голуба. Таким чином, відкриваючи Себе світу, являється Живоначальна Тройця — Отець, Син і Дух Святий: Отець, Який створив нас; Син Божий, Спаситель наш; і Дух Святий, животворящий, Який завжди освячує нас. Відкрилося світові Богоявлення. Сьогодні відкривається світу Свята Тройця, нині “Троическое явися поклонение”, ось чому свято іменується Богоявленням.

Окрім Хрещення і Богоявлення Свята Церква нинішнє свято називає Просвітленням. Завдяки Хрещенню ми просвітлені Троїчеськім світлом, яким осягаємо незбагненного Бога, пізнаємо небесний світ і світ земний, пізнаємо, що є воля Божа про нас, людей, яка є промислительна і блага. Ми щасливі тим, що нам даровано Спасителем це Богопросвітлення, яке постійно продовжується. Воно з’явилося не тільки 2000 років тому на Йордані; воно живе в кожному дні і годині, в кожному святі, в Церкві Христовій, в Святих Таїнствах; живе і виявляється таємно і виразно, незбагненно і зрозуміло, освічує і освячує нас.

Просвітленням іменується нинішній день ще й тому, що послідовники Христа в перші століття християнства, просвітившись істинами Христовими, в цей день приймали Таїнство Хрещення, через яке всі ми входимо в лоно Церкви і в загальну сім’ю дітей Божих.

Нехай це нагадує нам про те, що в Таїнстві Хрещення кожний з нас одягається в снігосвітлу ризу Божественної правди, чистоти і святості. Хай ця чистота і святість зберігаються в нас по можливості незаплямованими, в ім’я Господнє.

Господь наш Іісус Христос, Який відкрив нині Таїнство Свого спокутного подвигу, перемоги над гріхом і смертю, Який дарував нам освячення через водне єство, через Таїнство Хрещення, нехай буде завжди з усіма нами!

 

Рейтинг@Mail.ru

ЧИСТЫЙ ИНТЕРНЕТ - logoSlovo.RU