Поиск

Анонсы

 

Церковный календарь

В чому полягає символіка Таїнства Покаяння


В Таїнстві Покаяння людина постає перед реальністю життя Царства Божого, близькою її душі, але яку вона втрачає через гріхи, скоєні після Хрещення. Основою для здійснення Таїнства є заклик Христа Спасителя: “Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне” (Мф. 4, 17).В Таїнстві Покаяння людина постає перед реальністю життя Царства Божого, близькою її душі, але яку вона втрачає через гріхи, скоєні після Хрещення. Основою для здійснення Таїнства є заклик Христа Спасителя: “Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне” (Мф. 4, 17).

При здійсненні Таїнства Покаяння особливе значення надається молитві пастиря і духовній силі його впливу на душу людини, яка погрішила. Для тих, хто кається, він є посередником у прощенні гріхів і примиренні з Богом. При очищенні від гріхів серця людини, священик — свідок поновлення її завіту з Богом, Його обіцянки доброї совісті і життя. Своєю молитвою, батьківським співчуттям про спасіння людини, словами богоодкровенного вчення Церкви священик-духівник допомагає тому, хто кається, довести своє каяття до рішучого завершення в Таїнстві — прощення гріхів і здатності торкнутися благодатного життя Церкви, до усвідомлення волі Божої.

Зі свого боку християнин, що кається, докладає зусиль і багато працює, щоб відновити духовні сили і вірність Богу, які занепали від здійснених гріхів. Християнин, що кається, просить у Бога благодатної допомоги, щоб бачити свої гріхи, щоб через слово сповідувати їх перед Богом у присутності священика і тим самим відірвати гріх від свого серця. Душа людини, яка усвідомлює свою провину перед Богом, тоді предстає перед Ним, і Спаситель Христос звільняє її від сповіданого гріха, вже ненависного християнинові.

Прощення гріхів подається через молитву і священнодійства священика, який отримав від Христа благодать прощати гріхи на землі, щоб вони були прощені на Небі. Разом з відпущенням гріхів тому, хто покаявся, у Таїнстві подається виправдання і освячення благодаттю Божою. Гріх не тільки прощається, але повністю викорінюється з життя людини, перестає обтяжувати її душу.

В Таїнстві Покаяння душа людини омивається, образно кажучи, в купелі милосердя Божого, щоб знов померти для гріха і повстати під благодатним впливом “Царства Божого і правди Його” і знов відкрити шлях до спасіння.

Примирення з Богом приносить людині духовне пробудження і радість від того, що відкрилася її причетність до життя Божого. Дух людини одержує в Таїнстві силу розрізняти і хоча б частково осягати розумом це життя “в богослужінні, святих отцях, старчестві, монастирях, ревних мирянах... і у всьому, на що багатообразно пролився Дух Божий на землі з часу святої П’ятидесятниці”.

Таїнство Покаяння, яке здійснюється у Церкві, дарує людині, таким чином, відновлення духовного здоров’я. Священик під час цього Таїнства створює особливий настрій для сповіді тим, хто кається у своїх гріхах. Слово перед сповіддю нагадує про Закон Божий і Його любов до нас, молитва священика за того, хто кається, стурбованість і уважне ставлення до внутрішніх недугів його душі, прощення гріхів владою, даною йому від Бога, і порада про засоби виправлення — все це необхідне для зміни душі того, хто покаявся, і звільнення її від тягаря гріха.

 

Рейтинг@Mail.ru

ЧИСТЫЙ ИНТЕРНЕТ - logoSlovo.RU