Поиск

Анонсы

 

Церковный календарь

Димитрівська батьківська субота

 

Свята православна Церква, що піклується про живих своїх членів, не залишає без своєї турботи та піклування і покійних, тих кого вже з нами не має.

Ваше Блаженство! Согодні Димитрівська батьківська субота, коли церква молиться за тих, хто відійшов у життя вічне. Яким є піклування Церкви про померлих?

 

Свята православна Церква, що піклується про живих своїх членів, не залишає без своєї турботи та піклування і покійних, тих кого вже з нами не має.

По вченню слова Божого, ми віримо, що душі померлих знову з'єднаються зі своїми тілами, які будуть духовні і безсмертні. Тому і тіла померлих перебувають під особливою охороною православної Церкви.

Померлий перед погребінням покривається покривалом в ознаменування того , що він, як християнин, і в загробнім житті перебуває під  покровом Христовим. На чоло його покладається вінець із зображенням Спасителя, Божої Матері й Іоанна Предтечі з написом: святый Боже, святый Кріпкий , святый Безсмертний помилуйся нас. Цим показується, що той, хто пройшов своє земне поприще, сподівається за свої справи та віру одержати вінець правди по милосердю Триєдиного Бога і по заступництву Божої Матері – Преблагословенної Діви Марії, якій Господом дана особлива благодать молитися за людський рід, та  святого Іоанна Предтечі – найбільшого з поміж народжених жінками.

У руку померлого вкладається дозвільна молитва в ознаменування прощення йому гріхів.

Померлий покривається землею. І цією дією священнослужителя ми віддаємо покійного в руки промислу Божого і в цей час збуваються слова сказані Господом согрішившому праотцю всього людства Адаму : «Земля ти і в землю відійдеш».

Стан душ людей, що вмерли, до загального воскресіння, не однаковий. Душі праведних перебувають із Христом і  предвкушають те блаженство, яке вони цілком одержать після загального суду.  Душі нерозкаянних грішників передувають у болісному стані мук совісті.

Душам померлих у вірі, але тим що не принесли гідних плодів  покаяння, можуть допомагати молитви, милостиня, і особливо принесення за них безкровної жертви Тіла і Крові Христової.

Сам Господь Ісус Христос сказав: все, чого б ви не попросили в молитві з вірою, одержите. А Св. Іоанн Златоуст пише: вшануй покійного милостинями і добрими ділами, тому що милостиня служить врятуванням від вічних мук.

По померлим відбувається служіння панахид і літій, у яких ми молимося про прощення їхніх гріхів. Св. Церква встановила поминати покійного в третій, дев'ятий і сороковий день після його смерті.

У третій день ми молимося, щоб Христос, що воскрес  у третій день після Свого погребіння, воскресив для блаженного життя нашого спочилого ближнього.

У дев'ятий день молимо Бога, щоб Він, по молитвах і дев'яти ангельських чинів, простив гріхи померлому і прилічив його до лику святих.

У сороковий день звершується молитва за покійного, щоб Господь,   який в  сороковий день Свого посту був спокушуваний  від диавола, допоміг йому витримати іспит на приватному суді Божому. А ще тому, що Господь в сороковий день вознісся на небо, і ми просимо Його вознести до небесних обителей і покійного.

Окрім цих днів, Церквою для особливого поминновіння наших спочилих близьких  встановлені так звані Батьківські поминальні суботи. До    них належить і сьогоднішня – Димитрівська.

 

Рейтинг@Mail.ru

ЧИСТЫЙ ИНТЕРНЕТ - logoSlovo.RU