Поиск

Анонсы

 

Церковный календарь

Свята Земля

 

Чи є в світі ще інша така земля, з якою було б  пов”язано стільки дорогих для людського серця спогадів? Священна історія Старого і Нового Заповітів, все святоотецьке насліддя і навіть церковне богослуження є невід”ємними від Землі яка явила світу Спасителя. Тут кульмінація історії людства, тому що звідси походить наше спасіння і примирення з Богом хресною смертю і Тридневним Воскресінням Господа і Бога нашого Іісуса Христа. Сюди, на Святу Землю, де Син Божий явився у плоті, де кожен камінчик, кожна стежина є мовчазними і одночасно красномовними свідками його Євангельської проповіді, звернені погляди кожної християнської душі, сповненої любові до Бога.

Напротязі двох тисячоліть Вифлиємські яслі, Голгофа і Живоносний Гроб Господній залишаються дорогоцінними для кожного християнина святинями, і древній Ієрусалим, що чудесним чином відтворює євангельські події, предстає благоговійному погляду вічно новим Святим Градом, пронизаним променями Слави Воскресіння Христового.

Митрополит Владимир Святая земля ИерусалимБагато наших співвітчизників, долаючи тяготи і небезпеку ішли до Святої Землі, щоб своїми очами побачити його великі святині, вклонитися їм, принести плоди покаяння і вознести гарячі молитви за своїх близьких.

Палимництва до Єрусалиму розпочалися відразу після Хрещення Русі. До нас дійшли цікаві описи відвідин Святої Землі благочестивими нашими предками. Першим із таких свідоцтв є опис паломництва київського ігумена Варлаама, який відвідав Палестину в одинадцятому столітті, та повісив срібні лампади від Київської Русі біля Гробу Господнього та у Вифлиємі. З тих пір потік паломників не припиняється і донині.

Сьогодні нашими співвітчизниками - паломниками на Святій Землі, опікується спеціально створена з цією метою в середині 19 століття Руська Духовна Місія в Єрусалимі. Проживають паломники зазвичай в Горненському жіночому монастирі або готелях Ієрусалиму. Під час відвідин святих Місць паломників супроводжують монахині Горненського монастиря, а програма відвідин сповнена церковного духу. Головне місце в ній відводиться поклонінню святим місцям, живій літургійній практиці. Паломники приймають участь у Богослуженнях на місці Різдва Христового у Вифлиємі, на гробниці Божої Матері в Гефсиманії, в Горненському монастирі.

Однак головною подією богослужбового життя паломника - є нічна Літургію на гробі Господному. Духовним приготуванням до неї є звершуване напередодні паломництво по Хресному шляху. Завершується Хресний шлях у Храмі Воскресіння Христового, під склепінням якого знаходиться Животворящий Гроб Господній, Божественна Голгофа, Камінь Помазання, місце Обрітення Хреста та інші святині.

На Гробі Господньому кожного року Господь являє свою милість. Сюди, на ложе Воскресшого Христа у велику суботу сходить Благодатний вогонь. Він постійно підтримується і паломники моють можливість стати причастниками цієї дивної події, запаливши від нього свічки, зібрані в пучки по 33 по кількості років земного життя Спасителя. Тут, на тому самому місці, де являється Божественне світло, віруючі ізливають саме сокровенне, що є на душі.

На Гробі Господньому кожної ночі звершується Божественна літургія. Престолом і Жертовником служить саме Тридневне ложе Спасителя. На ньому під час проскомідії виймаються частиці просфори в прощення гріхів поминаємих людей. Імена тисяч і тисяч православних звучать під склепіннями  печери, осяяної світлом Воскресіння. Звучать молитви за нашу Церкву, за Богомбережену нашу українську землю, її владу і воїнство, її Боголюбивих людей, за їх достаток і благополуччя, мир і спокій, за кращу долю якої достойний наш народ.

Окрім головної святині християнства – храму Гробу Господнього, паломники відвідують інші святині Ієрусалиму та його околиць, які пов”язані з земним життям нашого Спасителя, починаючи від місця Різдва Христового і закінчуючи місцем його славного Вознесіння.

Відвідини святих місць в якості паломників відрізняються від звичайних туристичних поїздок своєю духовною атмосферою. На святих місцях читається євангеліє, співаються духовні піснеспіви.

Автобусами паломники звершують поїздки в Галілею, де пройшла більша частина суспільного служіння Іісуса Христа.

Слідуючи стопами Христовими Богомольці відправляються в Іудейську пустелю, в котрій Господь Був спокушуваний від диявола; відвідують православні монастирі в пустелі, започатковані вчителями і отцями монашества. Серед них - Георгія Хозевіта, який немов ластівчине гніздо прикріпився до скелі. Монастир преподобного Герасима Іорданського, відомий високими духовними подвигами, цього подвижника та перебуванням у ньому преподобної Марії Єгипетської, яка спокутуючи гріхи відходила з нього на подвиг до безлюдної пустелі.

Головною подією паломництва по Галілеї являється погруження в води святої ріки Іордан. За традицією йому передує велике освячення води, яке за церковним уставом звершується лише двічі в рік: на Хрещенський сочельник і в сам день свята Богоявлення. Ця вода, згідно слів прочитаної молитви, має “благодать ізбавлення, є джерелом нетління, даром освячення, розрішенням гріхів, зцілюючою недуги, всегубительством для демонів”.

Після Хрещення в цих водах від Іоанна, Іісус Христос виходить на проповідь про настання небесного Царства. Почавшись приходом Месії, Царство Небесне відтепер відкрите кожному через духовне народження водою Хрещення і Духом Святим.

Слідуючи апостолам Петру, Якову і Іоану, паломники піднімаються на гору Фавор, де відбулося славне Преображення Господнє. Незадовго до своїх страждань сюди разом з учнями прийшов Господь, щоб показати їм перед годиною випробувань свою Божественну славу. Тут же з Господом бесідували і вітхозавітні пророки Мойсей і Ілія. А в пам”ять про слова апостола Петра про три кущі, тобто шалаші, тут зведено іконографічну композицію, яка зображує подію.

На пагорбах Галілеї розкинувся Назарет – місце Благовіщення. Тут архангел Гавриїл предвозвістив Діві Марії про народження від неї сина Божого. “Радуйся Благодатна! Господь з Тобою; благословенна ти поміж жінками”. Ці слова вперше прозвучали, на місці, де постійно возноситься молитва Діві, яка стала Матір”ю пришедшого в світ Месії. А джерело, біля якого за переданням відбулося благовіщення, б”є і понині, подаючи всім хто приходить до нього освячення і оновлення.

Відвідавши Кану Галілейську, де Господь на прохання своєї Пречистої Матері звершив перше чудо, перетворивши воду в вино, шлях паломників лежить до Галілейського моря. На його берегах Господь наш Іісус Христос призвав своїх перших учнів, які стали проповідниками благої звістки про спасіння світу. Христос поселяється на березі озера в Капернаумі, який називається в Євангелії Його містом. Жителі навколишніх міст стають свідками євангельського благовісту і численних чудес Христових. На місці православного храму в Капернаумі, знаходився будинок в якому проповідував Господь, і де Він зцілив розбитого паралічем чоловіка, якого спустили друзі через розібраний дах.

На одній з навколишніх гір пролунала і знаменита Нагорна проповідь, яка возвістила світові нові цінності життя, основані на любові до ближнього і самопожертві.

Вірні нашої Канонічної Української Православної Церкви мають можливість зустрічася, спілкуватися та взяти благословіння у  Предстоятеля Ієрусалимської Православної Церкви Блаженнішого Іринея, Патріарха Святого Града Ієрусалима і всієї Паместини. Блаженніший Патріарх завжди гостинно і радісно зустрічає паломників, дає своє патріарше Благословіння на відвідини святих місць, поклоніння ним, та звершення богослужень на Святій Землі. Патріарх  живо цікавиться життям Української Православної Церкви, про складнощі та здобутки якої йому розповідають відвідувачі. А також, він завжди  передає благословіння від святого Града Єрусалима, Вифлиєма та Живоносного Гробу Господнього її вірним чадам.

 

Рейтинг@Mail.ru

ЧИСТЫЙ ИНТЕРНЕТ - logoSlovo.RU